Translate

2012. október 3., szerda

Detroit

Okt.2.:
Csak a mai nap jutott Detroitra, amiből a program telítettsége miatt nem sokat láttam.
Amennyit tudtam a városról, az nagyon nem sok. Amire készültem az ismerősök beszámolója alapján, hogy az autóipar kivonulása miatt egy állandóan csődközeli állapotban, évtizedek óta válságban lévő, ezért a felsőbb osztályok által elhagyott várost találok, ahol a magas bűnözés, sok szemét fog szembetűnni.
Néhány dolgot leírok azért, igyekszem nem sokat szakmaizálni:
- Tényleg elvétve látni fehér embert, nagyon izgalmas érzés volt kisebbségben lenni, ritkán tapasztaltam ezt eddig.
- Nagyon sok mókus volt. :)
- Eszméletlen sok elhagyatott, kiégett, üres lakóház van! És a szegénység miatt sokan élnek hajléktalanul, de gyakorlatilag nincs lakásfoglalás, hmm.
- Viszont a mélyszegény/hajléktalan emberek nagyon hasonló problémákkal küzdenek, mint itthon: adminisztratív jogfosztás (lakcím, választási regisztráció), hatósági önkény, a meglévő, sok esetben rossz minőségű szociális ellátások csökkentése, felelőtlen/felelősségmentes döntéshozatal...
- Középiskolásnak lenni szívás, de lehet küzdeni ellene. Erre volt példa a Youth Voice, a Harriet Tubman Center támogatásával. Harriet sztoriját érdemes elolvasni, bár az amcsiknak kb. 1549 hasonló polgárjogi hősük van az utóbbi 200 évből, ez két nap után már világos. Nehéz egy világvezető kolonizáló hatalom történelemszemléletével felvenni a versenyt, de nekünk nem nagyon van hasonló emberünk... mármint sikeres hős, aki nem lett mentális beteg/öngyilkos élete végére. És mondjuk az utóbbi két évszázadból, szóval Mátyás király nem ér! :)
- Viszont voltunk egy népkonyhán, ahol egy nem túl nagy tálcára 7 fajta kaját pakoltak: kenyér, friss spenót, sütőtökkrém (!), két fajta saláta (!!), báránypörkölt (!!!) és süti. És finom volt. (!!!!!!)
Pictures speak louder than words:

(fotó: Elizabeth Balint)
Azért voltam már pár hazai népkonyhán, de ez nem ugyanaz a szint. Meg a hazai iskolák, börtönök, motelok...
A szolgáltatást nyújtó vallásos szervezet részben maga termelte a zöldségeket és a szolgáltatást igénybe vevőket nemcsak a kertészkedésbe, hanem az érdekvédelembe is bevonta (Detroit Action Commonwealth, számos elemében hasonló a magyar A Város Mindenkié csoporthoz).

De már egy másik hotelban éldegélünk szokás szerint a semmi közepén, Toledo OH, de még az se, hanem Maumee, oh. Egy bevásárlóközpont szomszédságában, az autópálya mellett. Kinézel az ablakon és nem látsz semmit.

2 megjegyzés:

  1. Hehe, kaszinoban is voltatok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Áh, dehogy. Kb. 8 órát töltöttünk a városban, nagyrészt irodában és templomban. :)

      Törlés